New Years Eve



Lagi beberapa minit nak masuk tahun baru.. Belum masuk tahun baru lagi.. Perasaan tak sabar tu dah ada. Haha..

Jika diimbas balik, banyak pengalaman suka dan duka telah saya dan blogger lain tempuhi. Kepergian orang kenamaan, sahabat handai dan saudara-mara tidak boleh kita elakkan. Dan mereka pergi buat selama-lamanya. Namun, kehadiran orang baru dapat menyerikan hidup kita.

Bagi saya, tahun 2013 adalah tahun paling mencabar dalam hidup. Tahun yang memerlukan kerahan tenaga, pengorbanan yang tinggi, kekuatan diri, dan kekuatan emosi. Itulah kehidupan saya sebagai seorang pelajar.

Benda yang dah lepas, tidak baik dikenang. Itu kata orang tua. Namun jika kita kenang demi kebaikan masa hadapan, itu tidak mengapa. Asalkan jangan terbawa-bawa sehingga menimbulkan perasan dendam, benci dan segala perkara negatif.

Harap tahun 2014 ni lebih relaks bagi saya.. Lebih santai dan semoga dapat mencipta beberapa kejayaan lagi dalam hidup. Insya-Allah.

Kucing aku makan rumput!


Bagi sesiapa yang bela kucing.. pasti sudah tahu pasal ni.
Jus dalam rumput mengandungi asid folik, vitamin yang penting untuk kucing kesejahteraan. Asid folik, juga hadir dalam susu kucing ibu, membantu pengeluaran oksigen di dalam aliran darah kucing. Kekurangan asid folik boleh menyebabkan anemia, dan pertumbuhan kucing muda boleh terbantut jika dia tidak mendapatnya. Kucing mempunyai naluri yang kuat bila mereka mengalami kekurangan dalam asid folik dan sebab itu ia makan rumput. Namun begitu pakar hanya boleh meneka.
Pakar-pakar teori menyatakan bahawa kucing makan rumput sebagai sifat semulajadi. Ia boleh menambah serat dan sebahagian besar diet mereka, membantu mereka mengeluarkan cacing atau bulu melalui saluran usus mereka. Jika terdapat kelainan pada usus perut, maka daun-daun nipis yang dimakan tersebut akan menyebabkan kucing memuntahkan isi perutnya. Tetapi veterinar berhenti  mengisytiharkan keperluan rumput. Ia mungkin membantu dalam penjelasan perkara keluar dari perut kucing, tetapi kucing yang sihat mampu untuk memproses dan mengeluarkan perkara keluar tanpa bantuan ini.
Walaupun makan rumput mungkin kelihatan janggal kepada kita, tetapi banyak kucing yang menyukainya dan ia biasanya tidak merbahaya kepada mereka. Mereka jarang makan lebih daripada jumlah kecil, tetapi jika ia makan setiap hari atau dalam jumlah yang besar, anda perlu membawanya berjumpa dengan doktor haiwan kerana kucing anda mungkin mempunyai masalah usus.

Kenapa biskut kering ada lubang?

Biskut kering atau crackers ada lubang. Tapi kenapa?

Biskut-biskut ni dibuat lebang sebab tujuan utamanya adalah untuk memastikan ia dimasak secara rata. Bukan untuk menarik perhatian si pengunyahnya..haha.. Berdasarkan teori, biskut ini akan mengeluarkan wap atau haba apabila dibakar. Tanpa lubang-lubang ni, biskut akan mengelembung dan menjadikan rupa biskut ini kelihatan tidak menarik. Bukan itu sahaja, ia akan menjadikan biskut lebih rangup.

Jika lubang biskut ini dibuat terlalu dekat ia akan menyebabkan biskut kelihatan keras dan kering kerana wap tidak dapat dibebaskan dan kalau terlalu jauh, gelembung udara akan terhasil sekaligus menjejaskan rupa biskut itu.

Oh! Teddy Bear - Macam Mana Ia Wujud?


Mengikut catatan sejarah, pada November 1902, Presiden Amerika Syarikat; Theodore Roosevelt telah diajak oleh Gabenor Mississippi untuk pergi memburu beruang. Pada masa itu juga, ramai pemburu tegar yang lain telah berjaya menangkap dan membunuh binatang itu. Pasukan Presiden telah berjaya menangkap seekor beruang hitam. Mereka mengikat beruang itu pada sebatang pokok setelah membelasahnya. Kemudian, mereka menyuruh Presiden sendiri untuk menembak beruang itu sebagai penghormatan untuk Presiden itu.

e
Presiden itu menolak kerana menganggap tindakan menembak bagi dirinya adalah tidak profesional dan tiada semangat berburu. Lalu dia mengarahkan mereka menembak beruang itu. Peristiwa itu menjadi topik hangat di seluruh Amerika dan dijadikan kartun politik dalam surat khabar The Washington Post. Dalam lukisan kartun itu, beruang dilukis kecil dan comel.
Pada masa yang sama, seorang pemilik kedai, Morris Michtom telah tertarik dengan kartun beruang itu lalu dia mendapat inspirasi untuk mencipta mainan baru. Dia menghasilkan mainan patung beruang kecil dan menghantarnya kepada Presiden untuk meminta kebenarannya untuk menamakan patung beruang itu dengan nama samarannya Teddy. Sehingga sekarang, patung beruang itu terkenal dengan nama Teddy Bear.

Tudung dan Trend!

Ada berapa jenis tudung dalam dunia ni?
Apa fungsi tudung?
Apa kepentingan tudung?

1. Dupatta
Fesyen ini berasal dari India, Bangladesh ataupun Pakistan. Ia berbentuk segi empat panjang. Fabriknya jarang, ringan tetapi berat bila dihiasi dengan aksesori tambahan seperti labuci dan sebagainya. Orang melayu pun dah ada pakai pakaian ni time kahwin.






2. Niqab
Ianya dipakai untuk menutup sebahagian kepala dan leher tetapi membiarkan bahagian mata terdedah. Kebiasaannya, ia berwarna hitam tetapi boleh dipakai dengan warna lain. Fesyen ini popular di bahagian Timur Tengah atau semenanjung Arab seperti Arab Saudi, Qatar, Oman dan lain-lain tempat.


3. Hijab
Ianya menyamai tudung/headscarf. Ia boleh diperoleh dengan pelbagai warna, bentuk dan corak. Kebiasaannya ia berbentuk petak atau segi empat. Fungsinya adalah untuk menutup kepala dan leher serta membiarkan wajah terdedah.




4. Ameera
Nama tudung ini famous di seluruh dunia. Ia adalah dua bentuk scarf yang mempunyai bentuk yang rapat dengan muncung tudung diperbuat daripada cotton ataupun polyester dan disertakan scarf berbentuk tiub.
Tudung ni kena jaga betul-betul kalau tak hujung tudung akan rosak.






5. Shayla
Ini pula famous di bahagaian teluk Semenanjung Tanah Arab seperti Iraq dan Iran. Ianya dililit di kepala dan dipasak dengan pin di bahagian bahu.






6. Tudung
Dekat mana-mana saja kita boleh jumpa ni. Fesyen ni popular di Malaysia dan Indonesia. Ia dipakai dengan sehelai tudung sahaja. Dihiasi dengan pelbagai corak, warna dan elemen lain seperti labuci, sulaman, embroidery dan lain-lain.







7. Esarp
Esarp diperbuat daripada sutera. Ianya berbentuk segi empat dan dipakai oleh wanita-wanita Turki. Esarp juga mempunyai pelbagai bentuk, warna, dan corak yang menarik. Tudung ni kecil dan ringan.








8. Chador
Chador dipakai sekali dengan baju. Dalam bahasa inggeris ia dipanggil sebagai full body cloack. Ianya dipakai oleh wanita Iran sewaktu keluar rumah. Kebiasaannya ia berwarna hitam tetapi untuk solat ianya berwarna terang dan diperbuat daripada cotton.






9. Gele
Gele terkenal di Barat Afrika. Ianya dipakai dengan cara melilit di kepala. Contoh artis Malaysia yang suka pakai macam ni, YUNA.








10. Pashmina
Ia berasal dari Kashmir. Boleh ditemui dengan pelbagai design. Remaja sekarang suka guna gaya ni.








11. Khimar
Tudung berbentuk panjang dan dipakai sehingga menutupi bahu, kepala, tengkuk dan dada.








12. Burqa
Tudung ini menutupi seluruh wajah dan badan. Mempunyai bahagian yang jarang di sekitar mata untuk memudahkan si pemakai melihat. Biasanya ia berwarna putih, biru, coklat, olive dan mustard.

Jalan-jalan ke Pasar Payang

11 November

Dah lama tak pergi jalan-jalan ke Pasar Payang. Sampai dekat sana, perkara pertama sekali yang saya fikir ialah nak beli cenderamata untuk kawan-kawan.


Macam-macam cenderamata ada kat sana. Yang buat saya jadi rambang mata tu sebab sekarang ni dah keluar cenderamata yang unik! Saya pilih fridge magnet yang ada corak berunsurkan Terengganu. Ini dia..

Gambar ni je yang sempat snap. Yang lain dh bagi ke kawan-kawan.
Lepas tu rasa penangan mee sup dekat aras satu Pasar Payang. Dekat situ ada bermacam-macam gerai dengan aneka menu. Mee sup yang saya rasa merupakan santapan yang terbaik pernah saya rasa kat situ.

Saya pernah dengar kata pelancong, "Terengganu is the food heaven". Ya! Memang betul. Tiada siapa dapat menafikannya.

Mak pulak beli keropok buatan Pengkalan Setar. FYI... kat Pasar Payang ni pun boleh cari keropok selain di Kampung Losong. Tapi, dekat Pasar Payang ni majoriti ada keropok keping. Kalau dekat Kampung Losong kita boleh beli keropok rebus, keropok keping, keropok sira berlada, keropok goreng dan banyak lagi jenis keropok. Serunding pun famous kat sana.

Selain keropok dan serunding, majoriti golongan lelaki suka singgah di kedai songket. Bermacam-macam corak ada di sana.

Di Pasar Payang juga, perkhidmatan beca berhias turut disediakan. Cakap je pak cik beca nak pergi mana, comfirm dia boleh bawak.

Itulah antara tarikan yang terdapat di Pasar Payang. Ada banyak lagi tetapi dah tak larat nak menaip. Haha..

Lagenda Pulau Dayang Bunting

Kebetulan baru tengok rancangan TV mengenai Tasik Dayang Bunting. Ceritanya memang menarik tapi sempat tengok sekejap je. Disebabkan rasa tak puas hati sebab tak dapat tengok cerita ni sepenuhnya, maka keingginan tu menyebabkan saya membuka "Kamus Google". Dah dapat tu, teringin pulak nak kongsi dalam ni. Al-kisahnya begini...

Pulau Dayang bunting merupakan pulau terbesar selepas Langkawi di Kedah. Ianya terletak 17.6 km atau kira-kira 15 minit perjalanan dengan bot dari jeti Kuah. Untuk pergi ke sana. pengunjung perlu menaiki bot laju yang boleh disewa di jeti Pekan Kuah dengan kadar pakej RM45 seorang.

Pulau ini mendapat nama daripada kisah gergasi sakti yang bernama Dayang Bunting. Jika diimbas bentuk pulau ini, ia seolah-olah menyerupai seorang gergasi hamil yang terlena.


Di tengah pulau Dayang Bunting pula terdapat tasik air tawar yang berkeluasan 3 padang bola sepak. Air tasik jernih dan mempamerkan panorama yang indah.

Kepentingan Pulau Dayang Bunting
Oleh kerana negeri Kedah menghadapi kemarau lebih empat bulan setahun (April-Disember) bekalan air amat penting kepada penduduk Langkawi khususnya pelaut dan nelayan. Sebab itulah, takungan air tawar itu menjadi keperluan penting. Pada zaman dahulu, tiada kemudahan rujukan lokasi moden bagi penduduk. Oleh itu, setiap lokasi yang ditemui diberi nama berdasarkan rupa bentuk lokasi berkenaan.

Lagenda Tasik Dayang Bunting
Beberapa ratus tahun dahulu, ada seorang jin bernama Mambang Sari duduk di Pulau Langkawi.

Tiap-tiap hari Mambang Sari dan dayang-dayangnya pergi bermain di suatu tempat yang dikenali sebagai Pasir Telok Ayer Tahun.

Suatu hari, ketika mereka sedang bergembira di Pulau itu, seorang jin bernama Mat Teja terlihat mereka. Mat Teja jatuh hati pada Mambang Sari. Mambang Sari tidak tahu bahawa Mat Teja telah jatuh hati padanya.

Selepas bermain-main di Pasir Telok Ayer Tahun, Mambang Sari dan dayang-dayangnya pergi mandi di Telok Lawak.

Tiap-tiap kalinya Mat Teja mengikut dari jauh kerana tidak berani meluahkan kasihnya kepada Mambang Sari.

Mat Teja melalui suatu tempat yang dikenali sebagai Diang. Tempat ini dihuni oleh seorang tua bernama "Tuk Diang".

Suatu hari, ketika Mat Teja sedang berlalu, Tuk Diang bertanya kemana dia hendak pergi.

Mat Teja menjawab dia hendak mengikut Mambang Sari kerana dia telah jatuh hati padanya tetapi dia tidak berani menghampirinya.

Tuk Diang memberi petuanya. Ambil sebatang tabung buluh, pergi berjalan di pantai laut waktu air surut, kemudian tadah air mata duyung di suatu tempat dipanggil Telok Kahar. Apabila terlihat Mambang Sari, maka basuhlah muka dengan air mata duyung tersebut.

Mat Teja menurut segala petua Tuk Diang. Ketika waktu surut di Telok Kahar, maka terlihatlah seekor duyung duduk di atas batu dan air matanya jatuh meleleh di mukanya kerana air pasang telah meninggalkannya dan dia tidak dapat pulang ke laut.

Apabila, Mat Teja melihat duyung itu duduk terbeting di batu, dia terus menadah air mata duyung itu. Tanpa membuang masa, Mat Teja menyapu leher dan mukanya dengan air mata duyung itu. Apabila Mambang Sari melihat wajah Mat Teja, maka jatuh hatilah dia.

Pada hari-hari seterusnya, mereka pun duduk berkasih-kasihan tetapi tidak duduk sama setempat. Ada kalanya mereka berjumpa di darat, dan ada kalanya di laut.

Tidak lama kemudian, Mambang Sari pun hamil dan balik ke suatu tempat yang dipanggil Dayang Beranak untuk melahirkan anaknya. Tujuh hari selepas bersalin, anaknya meninggal dunia. Mambang Sari mengebumikan anaknya ke dalam sebuah tasik dan pulang ke kayangannya. Dikatakan, sebelum meninggalkan tasik itu, Mambang Sari menyumpah air itu agar mempunyai penawar kepada sesiapa yang tidak dapat hamil. Oleh itu, tasik ini dikenli sebagai Tasek Dayang Bunting.

Rumah Kena Langgar

9 November

Hmm... Rumah kena langgar betul-betul depan mata. Al-kisahnya begini..

Petang (Dalam pukul 2 lebih)
Tok Gi (atuk) datang rumah. Mula-mula dia datang saya dah agak apa aka berlaku. Sebab apa? Sebab dia dah uzur dan nyanyuk. Bayangkan orang nyanyuk bawak kereta dengan lesen dah lama mati, road tax pun sama. Saya memang terkejut bila tengok dia datang sorang-sorang sambil bawak Land Rover kesayangannya.

Bila dia masuk kawasan rumah tu, saya dah lega sebab dia tak langgar pintu pagar. Ok! Satu halangan dah lepas.

Kemudian saya target dua point, samada dia akan langgar kereta atau langgar rumah kayu. Masa dia masuk kawasan rumah tu, kereta yang dipandu dah perlahan tapi tiba-tiba kereta tu bergerak laju pastu...


BANG!!! 


terus langgar tiang bawah rumah. Semuanya berlaku di depan mata saya. Gegaran dan bunyi yang kuat menyebabkan dua tiang cengal patah. Yang paling teruknya, salah satu tiang tu merupakan tiang tunjang!

Memang saya takkan lupa macam mana kejadian tu berlaku sampai rumah bergegar. Masa kejadian, mak saya duduk dalam rumah tengah dodoikan adik. Masakan tak terkejut bila dia dengar bunyi kuat.. Bila mak keluar, dia terus menangis sampai tak terkeluar air mata.

Tok Gi pulak tak cedera. Tetapi, bila saya buka pintu keretanya, sempat lagi dia cari ayah saya seolah-olah tiada apa yang berlaku. Memang geram. Tapi, nak buat macam mana... orang nyanyuk.

Bila telefon Oma (nenek), dia cakap dia tak tahu pulak Tok Gi dah keluar rumah. Kalau dia tahu memang dia halang orang tua tu bawak kereta. Tapi, nak buat macam mana...

Keesokan hari, papa baiki balik tiang tu guna hydraulic pump.

Seorang lagi calon SPM meninggal dunia

7 November

JERTEH - Seorang lagi calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) meninggal dunia di Hospital Daerah Besut hari ini. Pelajar yang dikenali sebagai Norsuwana Safawa, 17, pelajar Sekolah Menengah Agama Ittifakiah di sini meninggal dunia akibat komplikasi buah pinggang dan lelah yang dihidapinya sejak beberapa tahun lepas kira-kira 5.12 pagi ini.

Pegawai Pendidikan Daerah Besut Ab Halim Hassan ketika mengesahkan perkara itu berkata Norsuwana yang merupakan pelajar harapan sekolahnya sempat menduduki kertas Bahasa Melayu 1 dan 2 di hospital itu semalam. Katanya pelajar itu sepatutnya menduduki tiga kertas hari ini iaitu Kertas Bahasa Inggeris 1 pada 8 pagi, kertas Bahasa Inggeris  2 pada 10.20 pagi dan kertas Pendidikan Al-Quran dan Sunnah pada sebelah petang.

Jenazahnya dijangka dikebumikan di tanah perkuburan Islam Alor Lintang dekat sini selepas solat Asar hari ini. 

Semalam dua calon SPM iaitu di Dungun dan Pasir Putih, Kelantan meninggal dunia. Mohd Nor Allif Harun, 17, pelajar SMK Sultan Omar di Dungun  meninggal dunia awal pagi semalam setelah koma sejak seminggu lalu setelah terbabit dalam kemalangan jalan raya.

Manakala, Nur Syazwani Ariffin, 17,  pelajar Sekolah Menengah Agama Mahaad Saniah, Pasir Putih tiba-tiba pengsan ketika sedang menjawab kertas Bahasa Melayu 1 kira-kira 8.25 pagi semalam sebelum meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Tengku Anis Pasir Putih untuk rawatan.

Sumber : Sinar Harian

Bulan Puasa 2013


Haaah! Ini lah makanan yang kitaorang beli dekat bazar KMPh. Beli sikit je, tapi bila himpun macam banyak. Memang banyak..

Bazar Ramadan kat sini memang best, orang luar dari kolej ni pun boleh masuk. Makanan pun boleh tahan jugak. Harga pun boleh tahan.

Rindu pulak suasana berpuasa di bulan yang mulia ni...

Kempunan tengok TV

Punyalah lama tak tengok TV, sampaikan makan tak kenyang tidur tak lena.. Haha.. takde la macam tu.
Kebetulan singgah bilik kawan, dia ada tunjuk phone dia yang boleh connect siaran TV. Kalau astro tu takde la... =..='

Best jugak tengok cerita kat sini. Walaupun saiz kecik, boleh la jugak buka minda dengan dunia hiburan ni. Al-maklumlah, 24 jam study tanpa henti, kita kena gerakkan minda kita dengan benda-benda lain jugak.

Ini lah, TV mini yang dimaksudkan...



Ku Sangka Gurauan, Tetapi Nyata

Hahaha.. Tak sampai sebulan balik semula ke Matrik Pahang ni, lecturer Chemy kata nak buat jamuan raya. Itu pun masih lagi dalam bulan Syawal. Cikgu (Lecturer Chemy) cakap nak buat jamuan tu hari Selasa sebab kelas kitaorang relax sikit hari tu.

So, waktu petang semua pelajar perempuan tukar baju. Dari T-shirt rasmi kolej ke baju formal. Budak lelaki pulak, Sri sorang je yang tukar baju... yang lain masih pakai T-shirt kolej.

Dalam setengah jam kitaorang tuggu cikgu dekat Cafe A, cikgu pun sampai dengan membawa beberapa bekas kuih raya. Bukan bekas saja tau.. Kalau tak percaya, ini dia...






















Jadi yang "ku sangka gurau tu" maksudnya saya ingatkan cikgu nak buat jamuan biasa je.. rupa-rupanya dia bawak sekali kuih raya dari rumah dia. Hahaa.. apa lagi, kitaorag melantak je la... Air tu, cikgu yang belanja. Dia order dari Cafe A2. Haha.. Kitaorang kekenyangan sampai malam. Syukur sebab ada orang bagi rezeki..

Stress dan cara nak tanganinya.

Sebagai pelajar, kita memang tak boleh lari dari stress.
Sebab stress memang banyak. Antaranya :
-Assignment banyak
-Pop kuiz mengejut
-Test mengejut
-Cikgu mintak assignment
-Tak faham pelajaran
-Tekanan rakan sebaya
-Makanan tak memenuhi cita rasa
-Pakaian tak selesa
-Dan bermacam-macam lagi.

Tapi, ada orang kata stress itu bagus. Sebab bila kita stress, otak kita akan berfungsi lebih aktif daripada seperti biasa. Ini kerana, kita akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah kita. Bukan itu je, jantung kita akan berdegup pantas dan ini membantu sistem peredaran darah dalam badan kita. Cuma, bila jantung dah terlebih pam tu, jadi darah tinggi la pulak. Haha.. Sebab itu dalam Islam, kita perlu mengambil wuduk dan buat solat sunat sekiranya mengalami sebarang masalah. Kalau malas buat solat sunat, zikir dan ingat nama Allah dan cukup memadai.

Gambar kat bawah ni merupakan antara kesan-kesan stress terhadap badan manusia.


Ini pula ada beberapa tips untuk mengurangkan stress. Terjumpa kat dalam folder Mr. Google.

Happy Diwali

Hi!
Kepada rakan saya yag berbangsa India ; Thivisha, Arishea, Aisswaria, Manimala, Sri Kabelen, Saegina, Manimalnie, Sanesha dan ramai lagi serta seluruh penganut agama Hindu, saya ucapkan Happy Diwali!

Rindu blog ni

Salam...
Dah lama tak update blog ni. Maklumlah, sejak jadi student Matrikulasi ni, memang takde masa langsung nak on9. Kalau nak on facebook tu, hujung minggu je boleh. Dah la wi-fi kat sana mengalahkan siput. Aduhai.. Sabor je la..

Dalam kepala otak ni bermacam-macam nak diluahkan kat dalam blog ni. Tapi, apekan daya...
Insya-Allah, sepanjang cuti sem yang tak berapa panjang ni, saya akan update segala benda yang saya rasa perlu.

Perjumpaan Keluarga

25 Mei 2013
Merupakan hari yang bersejarah buat keluarga saya di Malaysia apabila menerima kunjungan keluarga dari United Kingdom. Kali ni, rombongan mereka taklah ramai macam tahun 2008 dulu. Cuma 4 orang je. Antaranya, Amelia, Rory, Amina dan Elena. Dalam pukul 3 petang, kita dah siap sedia menantikan kehadiran mereka di airport Kuala Terengganu. Pak Cik Daud dan isterinya pun ada. Setelah tiba, seperti biasa kami akan bersalam, berpeluk (tanda rindu) dan kemudian mereka bertolak ke Tanjung Jara Resort di Dungun.

27 MEI 2013
Dari pukul 11.00 pagi saya dan keluarga dah tunggu Elena dan keluarganya di Kg. Losong Dato' Amar untuk menziarahi kubur bapanya iaitu, Hj. Ngah Bin Musa. Kalau kat daerah Kuala Terengganu ni, bila ditanya siapa kenal arwah ni, pasti ramai akan jawab mereka mengenali arwah ni. Sebab, arwah merupakan kelasi kapal pada usia muda dan menetap di UK sehingga akhir hayatnya.

Bila mereka sampai, kami terus pergi ke kubur. Satu peristiwa yang tidak akan saya lupakan telah berlaku dan cerita ini tidak boleh saya kongsikan atas dasar kekeluargaan.

Kemudian, kami bertolak ke Muzium Negeri Terengganu dan seterusnya menuju ke Motel Desa untuk makan tengahari. Motel Desa ni terletak di atas bukit dan dari atas kami dapat melihat pemandangan bandar Kuala Terengganu. Makanan di situ pun boleh tahan jugak. Mujur lah orang putih ni boleh sesuaikan makanan Melayu. Maklumlah, ada darah daging Melayu.

Seterusnya, kami bawa keluarga ni ke rumah Atuk dan Nenek saya di Padang Midin. Atuk saya, Cikgu Zaid menitis air matanya sebaik bertemu dengan Amina, Elena, Amelia da Rory. Maklumlah, dah lama tak berjumpa dengan anak saudara.

Setelah itu, kami bertolak ke rumah Mak Cik Minah di Batu Burok. Mak Cik Minah dan keluarganya ni bukan ahli keluarga kami tetapi merupakan kenalan rapat arwah Hj. Ngah iaitu bapa Amina dan Elena. Mak Cik Minah ada sediakan hidangan yang best...

Rombongan ke rumah Mak Cik Minah merupakan tempat terakhir kami bersama kerana selepas rombongan itu, Amina, Elena dan dua orang anaknya bertolak pulang ke Tanjung Jara dengan menaiki Van Toyota HIACE milik Syrkat Ping Anchorage.

31
Mereka pulang. Sedih sebab saya tak dapat bersamanya pada hari terakhir kerana saya dan sekeluarga terpaksa ke KL.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...