Kucing Tanpa Bulu


Kucing tanpa bulu. mungkin ianya berbunyi asing bagi sesetengah orang. Namun, ini adalah kebenaran. Sekarang ia dipanggil Canadian Sphynx. Dulu dikenali sebagai Canadian Hairless. Memang kucing ni tiada bulu. Sekiranya ada, panjang bulu sangatlah pendek dan tipis seperti bulu roma bayi.

Sejak beratus-ratus tahun dahulu, kucing ini mengalami mutasi. Kemudian, ada pihak yang tertentu yang cuba "mengahwinkan" kucing-kucing ini untuk memperkuatkan bakanya.

Kucing ini memiliki badan yang panjang, tegap dan dada lebar. Kepala berbentuk segi tiga. Dahi sata, tulang pipi menonjol, hidung pendek. ada kedutan pada kepala. Telinga besar dan lebar. Mata berbentuk bulat lemon dan hujungnya mengarah ke telinga. kakinya panjang. kaki depan lebih pendek dari kaki belakang. jari kaki panjang dan tapak kaki tebal.

Saya ada memperkenalkan kucing ini kepada kawan-kawan dan kesemua yang melihat kucing ini memberi pendapat yang negatif. Tiada langsung yang berkata positif mengenai kucing ini.

Tapi, saya tetap minat pada kucing ini. Orang nak kata pelik..biarla. Kenapa? Kucing ni makhluk Allah juga.

Kucing ini memang unik. Senang nak bela sebab takda bulu. Kalau kucing lain...hmm.. bulu dia tu,,

Zaman Berubah

Assalamualaikum.

Setelah sekian lama.. lama tak update blog. banyak perkara dah berubah.
Umur makin meningkat, rakan makin ramai, orang tua makin berkurangan, ilmu makin banyak perlu diteroka, diri masih terasa jahil, kehilangan orang tersayang, kehadiran orang baru.. macam-macam.
itu la kehidupan.

Jika dibaca balik entry-entry yang lalu, sememangnya terasa kelakar. maklumla, macam-macam ayat merapu yang terkeluar. haha. itu benda lepas, biarla ia berlalu begitu sahaja.

Diri ini masih seorang pelajar. Yang masih terkapai-kapai menuntut ilmu. Banyak kelemahan dalam diri. Sepanjang bergelar seorang pelajar, banyak yang saya nampak. Terutamanya melalui hubungan antara rakan-rakan.

PERINGATAN.. Untuk juniors, nanti kalau dah masuk U, jangan mimpi la dapat bawak assignment bertimbun-timbun pastu terlanggar mamat handsome dan terus jatuh cinta pandang pertama. Sebab apa? Sebab, sekarang semua assignments sumbat dalam pendrive @ email ke lecturer je. Haha

Backstabber adalah perkara biasa. Kena kacau dengan pelajar senior adalah perkara biasa. Tak cukup duit perkara biasa. Buat assignment last minute perkara biasa. Lewat ke kelas perkara biasa. Ramai peminat perkara biasa. Rapat dengan lecturer perkara biasa. Apa lagi? haha

Nasihat saya, walaupun apa yang terjadi, sebagai seorang pelajar hati kena kuat. Jangan mudah terpedaya dengan rakan-rakan. Hati tu jangan mudah sangat cair. Orang muda, hormon tak stabil lagi. Tetapkan iman, niat tu mesti selalu kena betul.

Itu je la setakat ni. Banyak lagi nk ulas tapi... Banyak lagi urusan lain yang perlu diselesaikan.
Sebarang pertanyaan atau ape2 je, comment di bawah. In Syaa Allah saya akan reply dalam masa terdekat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...