Tumpang kereta orang, hulur la duit minyak


Dengar member bawa kereta, comfirm ada yang nak menumpang. Ini lumrah bagi orang yang bekerja, pelajar dan lain-lain. Tapi paling mencabar, untuk pelajar la.. Iye la.. nak tanggung duit minyak kereta..

Istilah "TUMPANG KERETA @ CARPOOL". Ayat ini cukup sinonim dalam kalangan pelajar yang menyewa di luar (Non-Resident). Jadi, saya sebagai seorang pelajar dan juga salah seorang pemilik kereta ingin menegaskan beberapa faktor yang perlu diketahui oleh individu yang memegang title sebagai PENUMPANG.

Dah lama saya pendam perkara ni. Jadi, antara faktor penting yang perlu ambil tahu bagi PENUMPANG adalah..

TAPI, sebelum itu.. Biasanya orang akan cakap "Kau bawak orang, pandai-pandai la tanggung". Haa.. ini bukan merujuk kepada business carpool, atau kereta sapu okay. Ini merujuk kepada member yang tumpang member.

1. HULUR DUIT MINYAK
Dah tumpang tu, pandai-pandai la hulur atau tong-tong duit minyak. Kalau tak pun, belanja makan pun ok. Bila hulur duit miyak, driver memang akan tolak @ segan nak amik tapi, nak atau tak nak kena la bagi juga. Kira okay la tu driver macam segan-segan atau tak nak ambil..at least dia ada sifat berperikemanusiaan. Yang menumpang ni, jangan la jadi tak berperikemanusiaan pulak atau kedekut. Duit minyak ni, nak cakap student tanggung pun ada betul. Tapi ada juga mak ayah yang   tanggung. Jadi, takkan la mak ayah nak tanggung duit minyak orang lain jugak. Paham-paham jelah.

2. JANGAN TERLAMPAU BERKIRA PASAL DUIT MINYAK
Kes ni normal bagi rakan-rakan serumah yang menumpang. Kalau member (driver) letak harga, penumpang tolong la consider. Biasanya kalau sorang tumpang kereta, belanja minyak kereta tak tinggi. Tapi kalau dah 5 orang naik satu kereta, mau tinggi belanja minyak tu. Paham-paham je la.. Berat 5 orang tak sama dengan berat 1 orang.

3. JANGAN TUTUP PINTU KUAT SANGAT
Dah naik kereta orang, jangan la tutup pintu kuat sangat. Bingit telinga. Pintu kereta tu dah direka khas untuk tutup rapat. Tak perlu la nak test kekuatan pintu kereta tu. Kalau rosak, bukan awak yang tanggung. Tuan kereta yang kena tanggung.. Kalau pelajar, mesti mak ayah dia sekali yang kena tanggung. Jadi, hanya kerana satu kesilapan, ramai pihak yang kena tanggung. Tolong sedar bab tu ya..

4. JANGAN TUTUP BONET MACAM WWE
Ini satu lagi masalah. Tutup bonet macam nak lepas geram. Amboi..amboi.. kereta tu awak punya ke. Berlembut la dan anggap la kereta tu macam barang kesayangan. Kalau ada orang sentuh barang kesayangan, apa perasaan anda? Haa.. Begitu la perasaan driver. Mujur la dia kasi tumpang.

5. JANGAN TIDUR DALAM KERETA
Perkara ni takde la serious sangat. Kalau saya sendiri, saya tak kisah kalau penumpang tidur. Diorang takde pape nak buat kan.. Daripada memekak, baik senyap je terus. Boleh la fokus memandu. Bagi driver lain, mungkin dia ambil serious bab ni. Yelah.. penat-penat pergi kelas, balik sama-sama..end up, kawan-kawan tidur dalam kereta sambil pekena air-cond. Amboi.. Dah la kena hadap jalan jem, traffic light, pe'el driver lain lagi..bla..bla.. Jadi, respect la kepada yang memandu tu.

6. JANGAN MEMEKAK DALAM KERETA
Time balik, muka semua penat, pastu korang pasang radio kemain kuat, pastu sembang gelak sampai tak ingat dunia..Aiii..ini kalau kena dekat driver yang jenis cepat naik hangin, silap haribulan, habis semua penumpang dia kick out. Sama macam atas tadi juga.. Driver kena hadap jalan jem, traffic light, pe'el driver lain, bla..bla.. Jadi, tolong la faham situasi tu. Tapi, kalau driver tak kisah, takpela. Nak melolong sana sini pun takde hal.

7. JAGA KEBERSIHAN KERETA
Perkara yang buat saya bengang. Bila nak bersih kereta, terjumpa la "harta karun" dekat celah-celah kusyen, bawah karpet, bawah seat, dalam poket belakang kerusi, celah pemegang pintu, bla..bla.. Korang ingat ni mungkin perkara kecil. Sekali dua takpe lagi. Kalau dah berkali-kali, bengang oii.. Dah berak, pandai-pandai la cuci sendiri. Takkan itu pun orang lain nak kena buat. Lagi satu, kalau kaki terpijak pasir, selut, taik atau pape yang boleh kotorkan kereta..tolong la bersih dulu. Kalau dah tak sengaja, tolong la bersih karpet tu. Ini tak.. Dah nampak karpet tu berlopong, dibiar je dengan muka tak bersalah. Kau ingat aku ni kuli kau ke ape..Haa..Marah ni..

8. JANGAN MAKAN DALAM KERETA SESUKA HATI
Kereta tu bukan kereta ayah awak tau. Boleh makan sesuka hati. Kalau nak makan, minta izin driver dulu. Kalau dia tak kasi, jangan la makan. Kalau dia ok, takde hal la.

9. JANGAN KELUARKAN BAU TAK MENYENANGKAN
Kalau terasa nak kentut, tahan jela.. Kalau tak tahan sangat, mintak driver berhenti jap. Haa.. pastu keluarla pastu buat la acah-acah nak amik gambar kat luar (itu pun kalau segan nak cakap)

10. JANGAN SELONGKAR BARANG SESUKA HATI
Dah naik tu,, tak payah la nak jadi orang gaji pulak. Duk je diam-diam.

Itu jelah kot antara faktor-faktor yang perlu dititikberatkan. Namun, saya nak highlight point paling penting dalam perkara ini..Yang wajib kena tau..

1. HULUR DUIT MINYAK
2. JANGAN TUTUP PINTU KUAT SANGAT
3. JANGAN TUTUP BONET MACAM WWE
4. JAGA KEBERSIHAN

Dinasihatkan kepada para penumpang, "Patuhi Peraturan, Ingat Yang Tersayang"

p/s: Jawatankuasa Perwakilan Non-Resident (JPNR) perlu ambil serious hal ini.

Kucing Tanpa Bulu


Kucing tanpa bulu. mungkin ianya berbunyi asing bagi sesetengah orang. Namun, ini adalah kebenaran. Sekarang ia dipanggil Canadian Sphynx. Dulu dikenali sebagai Canadian Hairless. Memang kucing ni tiada bulu. Sekiranya ada, panjang bulu sangatlah pendek dan tipis seperti bulu roma bayi.

Sejak beratus-ratus tahun dahulu, kucing ini mengalami mutasi. Kemudian, ada pihak yang tertentu yang cuba "mengahwinkan" kucing-kucing ini untuk memperkuatkan bakanya.

Kucing ini memiliki badan yang panjang, tegap dan dada lebar. Kepala berbentuk segi tiga. Dahi sata, tulang pipi menonjol, hidung pendek. ada kedutan pada kepala. Telinga besar dan lebar. Mata berbentuk bulat lemon dan hujungnya mengarah ke telinga. kakinya panjang. kaki depan lebih pendek dari kaki belakang. jari kaki panjang dan tapak kaki tebal.

Saya ada memperkenalkan kucing ini kepada kawan-kawan dan kesemua yang melihat kucing ini memberi pendapat yang negatif. Tiada langsung yang berkata positif mengenai kucing ini.

Tapi, saya tetap minat pada kucing ini. Orang nak kata pelik..biarla. Kenapa? Kucing ni makhluk Allah juga.

Kucing ini memang unik. Senang nak bela sebab takda bulu. Kalau kucing lain...hmm.. bulu dia tu,,

Zaman Berubah

Assalamualaikum.

Setelah sekian lama.. lama tak update blog. banyak perkara dah berubah.
Umur makin meningkat, rakan makin ramai, orang tua makin berkurangan, ilmu makin banyak perlu diteroka, diri masih terasa jahil, kehilangan orang tersayang, kehadiran orang baru.. macam-macam.
itu la kehidupan.

Jika dibaca balik entry-entry yang lalu, sememangnya terasa kelakar. maklumla, macam-macam ayat merapu yang terkeluar. haha. itu benda lepas, biarla ia berlalu begitu sahaja.

Diri ini masih seorang pelajar. Yang masih terkapai-kapai menuntut ilmu. Banyak kelemahan dalam diri. Sepanjang bergelar seorang pelajar, banyak yang saya nampak. Terutamanya melalui hubungan antara rakan-rakan.

PERINGATAN.. Untuk juniors, nanti kalau dah masuk U, jangan mimpi la dapat bawak assignment bertimbun-timbun pastu terlanggar mamat handsome dan terus jatuh cinta pandang pertama. Sebab apa? Sebab, sekarang semua assignments sumbat dalam pendrive @ email ke lecturer je. Haha

Backstabber adalah perkara biasa. Kena kacau dengan pelajar senior adalah perkara biasa. Tak cukup duit perkara biasa. Buat assignment last minute perkara biasa. Lewat ke kelas perkara biasa. Ramai peminat perkara biasa. Rapat dengan lecturer perkara biasa. Apa lagi? haha

Nasihat saya, walaupun apa yang terjadi, sebagai seorang pelajar hati kena kuat. Jangan mudah terpedaya dengan rakan-rakan. Hati tu jangan mudah sangat cair. Orang muda, hormon tak stabil lagi. Tetapkan iman, niat tu mesti selalu kena betul.

Itu je la setakat ni. Banyak lagi nk ulas tapi... Banyak lagi urusan lain yang perlu diselesaikan.
Sebarang pertanyaan atau ape2 je, comment di bawah. In Syaa Allah saya akan reply dalam masa terdekat.

Mengimbau Kenangan : Berebut tandas pada waktu pagi di matrik

Tetiba teringat kenangan dulu. Saya tinggal di blok A2 aras 4. Biasanya blok A2 & A1 selalu ada masalah air. Aras yang paling teruk adalah aras 3 & 4. Tapi itu dulu. Sekarang dah okay.

Kalau waktu pagi... Hadoii.. Itulah waktu yang paling sukar nak mandi. Kalau terkejut pukul 6.30 tu, jangan harap boleh siap cepat. Biasanya saya & roommate bangun pukul 5.30. Masa tu dua @ tiga orang je yang dah ada dalam tandas.

Daripada aras 4, turun ke aras 2 @ 1. Begitulah rutin harian kami. Dah macam exercise.

Pernah satu pagi tu, saya dah siap2 nak me kelas. Tapi tak pergi lagi sebab masa tu dalam pukul 6.15. Perut memulas-mulas. Tak tau kenapa. Bila tak tahan sangat ape lagi, berlari turun lah. Mula2 pergi aras 3 air takde. Pastu aras 2, air ada tapi org ramai tunggu turn. Sy pun tunggu je la. Dalam 10 minit tunggu, budak2 dalam tandas jerit kata takde air. Arghh! Terus berlari turun ke aras 1. Setengah jam duk tunggu turn. Rupa2nya ada orang mandi dalam tandas. Aduh.. Bilik mandi ada disebelah. Ini bilik air lah!

Sabo je la... Hahahahaha

Time mandi pula, saya jarang sangat turun aras bawah. Selalunya bangun awal & mandi di aras 4. Tapi penat sikit la sebab kena tadah air dalam baldi di luar tandas (tempat basuh baju) pastu angkut masuk dalam bilik air. Ish3... Pagi2 dah kena angkut air 5 gelen. Takpela.. Exercise katekan.. Haha..

Tapi itu semua dah berlalu.. Sekarang sistem paip kat sana dah okay sejak sukan SIPMA.

Itulah antara kenangan yang tak boleh dilupakan.

Piala Thomas 2014 milik Jepun

Hmm... Setelah hampir 6 jam bertarung depan TV untuk menyaksikan perlawanan badminton, akhirnya Malaysia terpaksa tunduk kepada negara matahari terbit.

Sungguhpun Malaysia gagal membawa pulang piala Thomas ke bumi Malaya, namun semangat juang yang dipancarkan oleh pemain-pemain negara cukup memberikan satu kepuasan kepada rakyat Malaysia.

Itulah kekalahan yang bermaruah kerana Malaysia telah berjuang mati-matian. Terima kasih kepada skuad badminton negara kerana berjaya mengembalikan semangat ini yang sudah sekian lama malap dalam segenap jiwa rakyat Malaysia.

Selamat tinggal piala Thomas. Jumpa lagi pada tahun 2016!

Piala Thomas 2014

Tak sabar rasanya nak tengok perlawanan badminton Piala Thomas malam ni. Tak sangka juga Malaysia berjaya ke final dan bakal berentak bersama Jepun.

Sungguh tak ku sangka... Kali ni, China tidak dapat memasuki final. Biasala... Kalau bab-bab badminton ni, lain tak bukan Malaysia & China la yang selalu disebut-sebutkan.

Lawanlah dengan negara mana pun, janji Malaysia dapat merangkul Piala Thomas bagi tahun 2014. Sama-sama kita doakan agar sejarah 1992 berulang kembali.

Malaysia Boleh!

Screen phone pecah

Nasib badan.. Ape la nak jadi dengan nasib aku ni. Baru semalam wakil Majlis Tertinggi JPK call nak mintak tolong design T-Shirt korporat. Dah la banyak hal yang kena settle minggu ni. Nak buat macam-mana, semua dah takdir. Phone jatuh dan screen pecah. Kalau pecah sahaja saya boleh bersabar lagi, tapi jari-jemari I ni tak boleh detect langsung! Hancur hati.

Malam tu terus pergi kedai baiki handset. Tukang repair taknk tanggung risiko. Dia suruh hantar ke kedai yang betul (wakil sah jenama phone ni) sebab phone ni masih baru.

Esoknya pergi dan kos baiki ni RM500++. Terkejut den! Mintak kurang, tapi sikit je boleh. Hmmm.. Biar la.. Saya ada kerja penting nak buat! Janji semua settle.

Thanks kepada Farahlyna & Fatihah sebab sepanjang tempoh phone ni kena repair, diorang sudi hantar info-info terkini melalui fb :)

Dia pergi untuk selamanya-lamanya..

14 April 2014
Sebenarnya berita ini dah lama saya tahu. Pada hari kejadian tersebut saya dah dapat tahu berita ini sebenarya. Tapi, artikel ini dikarang lambat kerana terkejut dan sedih serta berasa berat nak menulis sebelum ini. Akhirnya saya beranikan diri untuk menulis sebab ingin menjadikan cerita ini sebagai pengalaman dan pengajaran dalam hidup.

Seorang pelajar Kolej Matrikulasi Gambang ditemui mati lemas selepas dipercayai tergelincir ke dalam tasik dalam kawasan kolej berkenaan. And guess what? Tasik tu berdekatan dengan kolej kediaman saya. Saya selalu meluangkan masa disana. Terkejut dan sedih bila dapat tahu hal ini berlaku.

Mayat Muhammad Ely Bukhari,19, dari Taman Sentosa, Karak ditemui sepasukan anggota bomba yang melakukan operasi mencari dan menyelamat di tengah tasik yang kedalaman empat meter kira-kira jam 9.52 malam. Hmm.. Budak ini, sape yang tak kenal. Kami satu batch tapi saya ambil Modul 1. Kalau nak pergi kuliah atau mana-mana selalu terserempak dengan dia. Ramai gelar dia “Mat Salleh Look”.

Mayat pelajar Modul 2 ditemui lengkap berpakaian dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) untuk bedah siasat sebelum jenazah dituntut ahli keluarganya untuk urusan pengebumian. Pihak bomba berkata dalam kejadian kira-kira jam 6.30 petang itu, mangsa bersama enam rakannya dipercayai berkelah berhampiran tasik berkenaan sebelum dia tiba-tiba tergelincir lalu terjatuh ke dalam tasik.
Ada seorang rakan yang melihat kejadian cuba membantu menyelamatkan mangsa bagaimanapun usahanya gagal memandangkan tasik agak dalam mencecah lima meter lalu meminta bantuan.Memang betul tasik tu dalam. Dan saya pernah bermain kayak dan berenang di tasik itu.

Pihak bomba menerima panggilan daripada orang awam berhubung kejadian kira-kira jam 6.35 petang. Susulan maklumat itu, 14 anggota bersama sebuah jentera dikerahkan ke tempat kejadian bagi melaksanakan operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa dan operasi SAR turut melibatkan polis serta Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (Jpam).

Anggota bomba  tiba di lokasi kira-kira 20 minit kemudian dan mengambil masa lebih dua jam mencari mangsa sebelum mayatnya ditemui.
Pihak pengurusan kolej hanya membenarkan kawasan tasik itu digunakan untuk aktiviti riadah dan pelajar ditegah mandi di tasik itu bagaimanapun mereka dibenarkan menjalankan aktiviti air dengan pemantauan daripada individu yang bertanggungjawab saja. Pihak kolej juga telah mengambil langkah keselamatan sewajarnya dengan meletakkan tanda amaran di kawasan tasik itu sejak dahulu bagi menghalang pelajar mandi bagaimanapun dalam kes ini mangsa dipercayai tergelincir sebelum terjatuh

Hasil siasatan mendapati punca kematian mangsa disahkan akibat lemas dan tidak melibatkan sebarang unsur jenayah dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut memandangkan kejadian satu kemalangan yang tidak terduga.

Berita ini telah diolah daripada sumber asli Berita Harian. Untuk pengetahuan, kes mengejut ini bukan tersebar di Berita Harian sahaja. Malah satu Malaysia dah tersebar. Kalau tak percaya, try lah google. Apepun berita yang keluar, saya dan rakan-rakan KMPh sahaja yang tahu cerita yang betul. Biarlah kami simpan cerita ini dalam hati dan ini menjadi peringatan untuk semua. Terima kasih kepada semua pihak yang bertungkus-lumus mencari mayat arwah dan terima kasih juga kepada Menteri Besar Pahang kerana berada di lokasi kejadian.

Kepada ahli keluarga arwah yang terbaca artikel ini, maaf saya ucapkan sekiranya ada salah silap dalam penulisan ini. Saya hanya berkongsi untuk memberi pengajaran kepada semua rakan-rakan agar lebih berhati-hati dan sentiasa menjaga keselamatan diri.

Kepada arwah Muhammad Ely Bukhari, selamat jalan aku ucapkan dan semoga kamu tenang di sana... AL-FATIHAH...

Gambar-gambar semasa kejadian tidak dapat saya kongsikan bagi menghormati keluarga arwah Muhammad Ely Bukhari. Biar saya dan rakan-rakan menyimpannya (bagi yang ada) sebagai kenangan dan pengajaran hidup.

Dia pergi untuk selama-lamanya. Kita disini perlu meneruskan hidup yang hanya dipinjamkan buat sementara.

Selamat Hari Guru

Ini antara kenangan indah bersama tenaga pengajar yang penuh berdedikasi.


Beza bulu khinzir & bulu kambing pada berus

Kalau jumpa berus murah mesti nak beli.. Haishh.. Jadilah pembeli yang berhemah. Sebab barang murah tak murah tak semestinya menjanjikan kualiti yang baik dan menjamin Halal pada barang tersebut.

Kebanyakan berus murah dari China diperbuat daripada bulu khinzir kerana terdapat ciri-ciri khas pada bulu itu yang menyebabkan ia mesra pengguna. Antaranya ia dijadikan berus untuk mengecat, melukis dan membersihkan rumah.

Ciri-ciri untuk mengenalinya :
1. Bulu yang rimbun hujungnya (mempunyai hujung yang bercabang)
2. Boleh diubahsuai dengan bahan kimmia untuk menjadi lembut atau keras.
3. Sukar tertanggal, jatuh atau rosak.
4. Senang didapati berbanding bulu haiwan lain.

Bulu khinzir atau khinzir hutan dipanggil "Bristle" kerana bentuk mereka yang keras dan kasar. Hujung bulu khinzir bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking, China mempunyai kualiti terbaik untuk mengecat.

Berus bulu kambing atau biri-biri banyak digunakan untuk kaligrafi. Hujungnya tidak bercabang seperti bulu khinzir. Bulu kambing dan biri-biri mempunyai hujung yang tajam.

Setiap ciptaanNya ada hikmah. Sebab itu manusia dikurniakan akal untuk membezakan mana baik dan mana buruk. Ini adalah peringatan untuk diri saya dan juga umat Islam yang lain. Renung-renungkan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...