Mengimbau Kenangan : Berebut tandas pada waktu pagi di matrik

Tetiba teringat kenangan dulu. Saya tinggal di blok A2 aras 4. Biasanya blok A2 & A1 selalu ada masalah air. Aras yang paling teruk adalah aras 3 & 4. Tapi itu dulu. Sekarang dah okay.

Kalau waktu pagi... Hadoii.. Itulah waktu yang paling sukar nak mandi. Kalau terkejut pukul 6.30 tu, jangan harap boleh siap cepat. Biasanya saya & roommate bangun pukul 5.30. Masa tu dua @ tiga orang je yang dah ada dalam tandas.

Daripada aras 4, turun ke aras 2 @ 1. Begitulah rutin harian kami. Dah macam exercise.

Pernah satu pagi tu, saya dah siap2 nak me kelas. Tapi tak pergi lagi sebab masa tu dalam pukul 6.15. Perut memulas-mulas. Tak tau kenapa. Bila tak tahan sangat ape lagi, berlari turun lah. Mula2 pergi aras 3 air takde. Pastu aras 2, air ada tapi org ramai tunggu turn. Sy pun tunggu je la. Dalam 10 minit tunggu, budak2 dalam tandas jerit kata takde air. Arghh! Terus berlari turun ke aras 1. Setengah jam duk tunggu turn. Rupa2nya ada orang mandi dalam tandas. Aduh.. Bilik mandi ada disebelah. Ini bilik air lah!

Sabo je la... Hahahahaha

Time mandi pula, saya jarang sangat turun aras bawah. Selalunya bangun awal & mandi di aras 4. Tapi penat sikit la sebab kena tadah air dalam baldi di luar tandas (tempat basuh baju) pastu angkut masuk dalam bilik air. Ish3... Pagi2 dah kena angkut air 5 gelen. Takpela.. Exercise katekan.. Haha..

Tapi itu semua dah berlalu.. Sekarang sistem paip kat sana dah okay sejak sukan SIPMA.

Itulah antara kenangan yang tak boleh dilupakan.

Piala Thomas 2014 milik Jepun

Hmm... Setelah hampir 6 jam bertarung depan TV untuk menyaksikan perlawanan badminton, akhirnya Malaysia terpaksa tunduk kepada negara matahari terbit.

Sungguhpun Malaysia gagal membawa pulang piala Thomas ke bumi Malaya, namun semangat juang yang dipancarkan oleh pemain-pemain negara cukup memberikan satu kepuasan kepada rakyat Malaysia.

Itulah kekalahan yang bermaruah kerana Malaysia telah berjuang mati-matian. Terima kasih kepada skuad badminton negara kerana berjaya mengembalikan semangat ini yang sudah sekian lama malap dalam segenap jiwa rakyat Malaysia.

Selamat tinggal piala Thomas. Jumpa lagi pada tahun 2016!

Piala Thomas 2014

Tak sabar rasanya nak tengok perlawanan badminton Piala Thomas malam ni. Tak sangka juga Malaysia berjaya ke final dan bakal berentak bersama Jepun.

Sungguh tak ku sangka... Kali ni, China tidak dapat memasuki final. Biasala... Kalau bab-bab badminton ni, lain tak bukan Malaysia & China la yang selalu disebut-sebutkan.

Lawanlah dengan negara mana pun, janji Malaysia dapat merangkul Piala Thomas bagi tahun 2014. Sama-sama kita doakan agar sejarah 1992 berulang kembali.

Malaysia Boleh!

Screen phone pecah

Nasib badan.. Ape la nak jadi dengan nasib aku ni. Baru semalam wakil Majlis Tertinggi JPK call nak mintak tolong design T-Shirt korporat. Dah la banyak hal yang kena settle minggu ni. Nak buat macam-mana, semua dah takdir. Phone jatuh dan screen pecah. Kalau pecah sahaja saya boleh bersabar lagi, tapi jari-jemari I ni tak boleh detect langsung! Hancur hati.

Malam tu terus pergi kedai baiki handset. Tukang repair taknk tanggung risiko. Dia suruh hantar ke kedai yang betul (wakil sah jenama phone ni) sebab phone ni masih baru.

Esoknya pergi dan kos baiki ni RM500++. Terkejut den! Mintak kurang, tapi sikit je boleh. Hmmm.. Biar la.. Saya ada kerja penting nak buat! Janji semua settle.

Thanks kepada Farahlyna & Fatihah sebab sepanjang tempoh phone ni kena repair, diorang sudi hantar info-info terkini melalui fb :)

Dia pergi untuk selamanya-lamanya..

14 April 2014
Sebenarnya berita ini dah lama saya tahu. Pada hari kejadian tersebut saya dah dapat tahu berita ini sebenarya. Tapi, artikel ini dikarang lambat kerana terkejut dan sedih serta berasa berat nak menulis sebelum ini. Akhirnya saya beranikan diri untuk menulis sebab ingin menjadikan cerita ini sebagai pengalaman dan pengajaran dalam hidup.

Seorang pelajar Kolej Matrikulasi Gambang ditemui mati lemas selepas dipercayai tergelincir ke dalam tasik dalam kawasan kolej berkenaan. And guess what? Tasik tu berdekatan dengan kolej kediaman saya. Saya selalu meluangkan masa disana. Terkejut dan sedih bila dapat tahu hal ini berlaku.

Mayat Muhammad Ely Bukhari,19, dari Taman Sentosa, Karak ditemui sepasukan anggota bomba yang melakukan operasi mencari dan menyelamat di tengah tasik yang kedalaman empat meter kira-kira jam 9.52 malam. Hmm.. Budak ini, sape yang tak kenal. Kami satu batch tapi saya ambil Modul 1. Kalau nak pergi kuliah atau mana-mana selalu terserempak dengan dia. Ramai gelar dia “Mat Salleh Look”.

Mayat pelajar Modul 2 ditemui lengkap berpakaian dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) untuk bedah siasat sebelum jenazah dituntut ahli keluarganya untuk urusan pengebumian. Pihak bomba berkata dalam kejadian kira-kira jam 6.30 petang itu, mangsa bersama enam rakannya dipercayai berkelah berhampiran tasik berkenaan sebelum dia tiba-tiba tergelincir lalu terjatuh ke dalam tasik.
Ada seorang rakan yang melihat kejadian cuba membantu menyelamatkan mangsa bagaimanapun usahanya gagal memandangkan tasik agak dalam mencecah lima meter lalu meminta bantuan.Memang betul tasik tu dalam. Dan saya pernah bermain kayak dan berenang di tasik itu.

Pihak bomba menerima panggilan daripada orang awam berhubung kejadian kira-kira jam 6.35 petang. Susulan maklumat itu, 14 anggota bersama sebuah jentera dikerahkan ke tempat kejadian bagi melaksanakan operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa dan operasi SAR turut melibatkan polis serta Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (Jpam).

Anggota bomba  tiba di lokasi kira-kira 20 minit kemudian dan mengambil masa lebih dua jam mencari mangsa sebelum mayatnya ditemui.
Pihak pengurusan kolej hanya membenarkan kawasan tasik itu digunakan untuk aktiviti riadah dan pelajar ditegah mandi di tasik itu bagaimanapun mereka dibenarkan menjalankan aktiviti air dengan pemantauan daripada individu yang bertanggungjawab saja. Pihak kolej juga telah mengambil langkah keselamatan sewajarnya dengan meletakkan tanda amaran di kawasan tasik itu sejak dahulu bagi menghalang pelajar mandi bagaimanapun dalam kes ini mangsa dipercayai tergelincir sebelum terjatuh

Hasil siasatan mendapati punca kematian mangsa disahkan akibat lemas dan tidak melibatkan sebarang unsur jenayah dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut memandangkan kejadian satu kemalangan yang tidak terduga.

Berita ini telah diolah daripada sumber asli Berita Harian. Untuk pengetahuan, kes mengejut ini bukan tersebar di Berita Harian sahaja. Malah satu Malaysia dah tersebar. Kalau tak percaya, try lah google. Apepun berita yang keluar, saya dan rakan-rakan KMPh sahaja yang tahu cerita yang betul. Biarlah kami simpan cerita ini dalam hati dan ini menjadi peringatan untuk semua. Terima kasih kepada semua pihak yang bertungkus-lumus mencari mayat arwah dan terima kasih juga kepada Menteri Besar Pahang kerana berada di lokasi kejadian.

Kepada ahli keluarga arwah yang terbaca artikel ini, maaf saya ucapkan sekiranya ada salah silap dalam penulisan ini. Saya hanya berkongsi untuk memberi pengajaran kepada semua rakan-rakan agar lebih berhati-hati dan sentiasa menjaga keselamatan diri.

Kepada arwah Muhammad Ely Bukhari, selamat jalan aku ucapkan dan semoga kamu tenang di sana... AL-FATIHAH...

Gambar-gambar semasa kejadian tidak dapat saya kongsikan bagi menghormati keluarga arwah Muhammad Ely Bukhari. Biar saya dan rakan-rakan menyimpannya (bagi yang ada) sebagai kenangan dan pengajaran hidup.

Dia pergi untuk selama-lamanya. Kita disini perlu meneruskan hidup yang hanya dipinjamkan buat sementara.

Selamat Hari Guru

Ini antara kenangan indah bersama tenaga pengajar yang penuh berdedikasi.


Beza bulu khinzir & bulu kambing pada berus

Kalau jumpa berus murah mesti nak beli.. Haishh.. Jadilah pembeli yang berhemah. Sebab barang murah tak murah tak semestinya menjanjikan kualiti yang baik dan menjamin Halal pada barang tersebut.

Kebanyakan berus murah dari China diperbuat daripada bulu khinzir kerana terdapat ciri-ciri khas pada bulu itu yang menyebabkan ia mesra pengguna. Antaranya ia dijadikan berus untuk mengecat, melukis dan membersihkan rumah.

Ciri-ciri untuk mengenalinya :
1. Bulu yang rimbun hujungnya (mempunyai hujung yang bercabang)
2. Boleh diubahsuai dengan bahan kimmia untuk menjadi lembut atau keras.
3. Sukar tertanggal, jatuh atau rosak.
4. Senang didapati berbanding bulu haiwan lain.

Bulu khinzir atau khinzir hutan dipanggil "Bristle" kerana bentuk mereka yang keras dan kasar. Hujung bulu khinzir bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking, China mempunyai kualiti terbaik untuk mengecat.

Berus bulu kambing atau biri-biri banyak digunakan untuk kaligrafi. Hujungnya tidak bercabang seperti bulu khinzir. Bulu kambing dan biri-biri mempunyai hujung yang tajam.

Setiap ciptaanNya ada hikmah. Sebab itu manusia dikurniakan akal untuk membezakan mana baik dan mana buruk. Ini adalah peringatan untuk diri saya dan juga umat Islam yang lain. Renung-renungkan...

Suasana di Kolej Matrikulasi Pahang

Assalamualaikum.. Lama take update blog. Seriously saya memang sibuk. Biasa la..hidup..

Bercakap pasal Kolej Matrikulasi Pahang ni.. Sememangnya pusat pengajian yang paling best! Siapa kata Matrikulasi tak best? Sebenarnya ia bergantung kepada pelajar tu sendiri. Kalau tak biasa duduk asrama & malas belajar, memang itu la jawapannya.

 VIDEO DI SEKITAR KOLEJ MATRIKULASI PAHANG.

*TERIMA KASIH KEPADA INDIVIDU YANG TELAH MENGHASILKAN VIDEO INI.

Jujurnya, KMPh adalah pusat pengajian yang saya fikir SANGAT HEBAT!

Dari segi fasiliti untuk pembelajaran, semuanya cukup. Siap ada bangunan makmal yang dilengkapi lif. Perpustakaan sangat besar. Tak ingat berapa tingkat, tapi letih jugak la kalau naik tangga time nak masuk makmal bahasa atau makmal komputer. Lif pun ada tapi untuk lecture sahaja. Bila masuk dalam library tu, korang akan jumpa tangga besar ke tingkat atas. Tangga tu cukup besar macam dalam hotel mewah. Bangunan tutorial setinggi 4 tingkat & tiada lif. Dewan kuliah kecil (DKK) ada 4. Dewan kuliah besar (DKB) ada 2. Dewan ada dua. Satu Dewan Mat Kilau(DMK), terletak di tengah-tengah pusat belajar. Satu lagi Dewan Dato' Bahaman (DDB), terletak bersebelahan astaka Dan sangat jauh. Ok, beralih ke tempat lain pulak.

Tempat study pulak macam mana? Jangan bimbang, mana-mana boleh study sebab banyak meja & kerusi/ pondok disediakan.

Surau disana diberi nama Surau Al-Muttaqin. Dua tingkat. Kalau time solat Jumaat, orang luar pun boleh masuk.

Mesin ATM? Hmm.. Yang ni menjadi keutamaan. Mesin Kat Sana cuma ada Bank Islam & Bank Rakyat. Lokasi mesin ni betul-betul dekat pagar utama KMPh. Bertentangan dengan pondok pengawal. Mesin ATM ni memang jauh. Saya sarankan supaya bawa payung sekali bila nak pergi cucuk duit sebab takde susur gajah. Jangan risau, bila sampai dekat mesin tu, korang akan menikmati saat indah bila keluarkan duit dalam bilik yang berpenghawa dingin tu. Haha.

Blok @ kolej kediaman?
KMPh ada 3 Kolej kediaman. Setiap Kolej ada 2 lagi blok. So, total ada 6 buah bangunan. Hah! Pening. Okok.. Saya cerita balik. 3 Kolej kediaman tu adalah A,B & C. Sebenarnya setiap Kolej kediaman ada nama tapi saya lupa. Kolej A ada dua buah blok dikenali blok A1 & A2. Begitu juga dengan Kolej B & C.

Dalam bilik boleh memuatkan 4 orang. Katil single. Meja study dilengkapi lampu study ada 4. Almari besi ada 4. Pendek kata, setiap sorang mesti ada kemudahan ni. Bantal & tilam tak perlu bawa. Haha. Smua Dan disediakan. Tandas terletak di luar. Setiap aras ada tempat ampaian. Aras 1&2 dilengkapi kemudahan dobi. Dekat ground floor pun ada ampaian.

Rumah warden @ fellow terletak di ground floor setiap Kolej kediaman. Kalau ada masa, singgah la rumah mereka. Hihi.

Tempat makan. Jangan bimbang. Setiap Kolej kediaman ada Cafe. Satu buah cafe dibahagikan kepada dua. So, nanti takde la student A1 & A2 nak berebut makanan. Hehe... Total bangunan Cafe adalah 3. Cafe yang paling famous adalah Cafe A2. Blok saya tuhh.. Haha bangga pulak. Satu lagi keistimewaan adalah setiap blok ada kedai runcit dan cyber cafe. Best kan?! Bukan itu je, bilik TV pun ada.

Kedai runcit dekat pusat pelajar pun ada. Macam-macam boleh beli. Kedai bakery pun ada.

Court? Ada... Setiap kolej kediaman ada court. Ada court badminton & bola keranjang. Selain court di Kolej kediaman, court lain pun ada terletak di unit sukan. Seingat saya, Ada court squash, tenis & badminton (indoor). Trek sukan pun ada. Astaka pun besar jugak, dua tingkat.

Tempat rekreasi lain adalah seperti tasik, Laluan Sihat (tempat jogging start dari tasik), bukit bintang. Hah! Ada bukit bintang? Takde la... Sebenarnya tu kawasan tangki air. Disebabkan ia terletak dikawasan tinggi, jadi budak-budak suka lepak dekat situ. Basikal pun boleh sewa. Setiap hari kecuali sabtu & ahad. Mesti pakai pakaian sukan & berkasut sukan serta bawa kad Matrik.

Pakaian semasa kuliah. Pelajar perempuan wajib pakai baju kurung tiap-tiap hari. Pelajar lelaki berkemeja tiap-tiap hari. Jangan harap boleh pakai T-shirt okay.. AND JEANS ARE NOT ALLOWED. Kasut mesti bertutup bagi semua pelajar. Pakaian kebangsaan pula macam mana? Boleh..asalkan tidak menganggu konsentrasi pelajar. Erti kata lain, tidak menjolok mata. Haa..

Bila boleh outing? Hari Sabtu & Ahad sahaja. Kalau nak balik rumah boleh tapi tak boleh bermalam di rumah. Keluar pukul 8 pagi & balik sebelum pukul 6 petang. Kalau melebihi had Masa, kad Matrik akan digantung dan aktiviti outing akan diblok selama 2 minggu. Jangan nak main tipu-tipu. Sebab, sebelum keluar kad Matrik akan di scan begitu juga bila waktu balik. Bila boleh balik bermalam? Jadual balik bermalam boleh dirujuk di papan kenyataan.

Kemudahan pengangkutan yang lalu dekat KMPh adalah Rapid Kuantan & teksi. Kalau naik Bas Rapid untuk ke Kuantan, biasanya memakan masa 1 jam. Kereta Sewa tidak dibenarkan. Kalau nak balik kampung, nail bas rapid Dan berhenti di stesen bas Indera Mahkota. Memakan masa 1 jam juga kalau tak silap. Kenderaan sendiri tidak dibenarkan.

Panggilan pensyarah. Kebiasaannya student Matrikulasi akan panggil cikgu. Tapi, kalau nak panggil Puan, Tuan, Sir, Madam @ Miss pun takpe.

Bukan Ramadhan sambut macam mana? Jangan bimbang sebab nanti bazar ramadhan akan dibuka. Cafe akan berjalan seperti biasa & tutup sehingga pukul 12 pagi. Kadang-kadang pukul 1 pagi pun masih buka lagi. Tapi, beli makanan dekat bazar lagi best. Orang luar pun boleh masuk.

Dengar kata KMPh ni dekat Gambang Water park? Ya! Betul. Kalau naik Kereta 5 minit je boleh sampai sana jika anda dari Matrikulasi. Kalau naik Bas Rapid antara 5-10 minit. Biasanya setiap hujung minggu student akan pergi mandi-manda kat sana. Memang best!

Setakat ini sahaja yang saya mampu kongsikan. Maaf sebab tiada gambar. Tak sempat nak ambil. Hehe.. Sebarang pertanyaan sila ajukan di ruangan komen. Insya-Allah saya akan balas salam masa terdekat. :)

Personaliti Melalui Tulisan Tangan

Cuba para pembaca sekalian perhatikan bentuk tulisan sendiri, setelah itu sila selidik personaliti  anda menerusi guideline (panduan) dibawah. Kajian ini telah dilakukan oleh Dato' Dr Haji Fadzilah Kamsah.



Pertama: Tekanan

i.       Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
(Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif)

ii.      Tekanan yang ringan
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
(Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit)


Kedua: Bentuk Tulisan

i.       Tulisan yang bulat-bulat
Semua huruf ditulis dengan bulat.
(Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan - otak kreatif)

ii.      Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp (tajam)
(Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri - otak logikal)


Ketiga: Kecondongan

i.       Condong ke kanan
Extrovert: suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih sayang, berani, pemurah

ii.      Condong ke kiri
Introvert: suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka
campur orang

iii.     Tegak
Systematik, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan
tengah 

iv.      Campur-campur
Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)


Keempat: Kerapatan

i.       Jarang-jarang
Tak suka campur gaul dengan orang, kurang mesra dan sedikit boros.

ii.      Rapat-rapat
Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut


Kelima: Pada huruf J, G, Y, Z

i.       Ada ekor

a)       Besar, panjang dan sempurna
Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan

b)       Kecil, pendek dan tak sempurna
Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri


Keenam: Pada palang huruf kecil T (t)

i.       Tinggi
Tahap aspirasi tinggi

ii.      Rendah
Mudah berpuas hati, cita-cita rendah

iii.     Tengah-tengah
Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana


Rumusan:
Tulisan dapat mencerminkan peribadi. Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi dan Personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam hidup.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...