Edit Gambar Jadi Yellow Brown Tone

1. Buka software Ps dan masukkan gambar.

2. Pada bahagian kanan (dekat tempat Layer tu) klik <Adjustments> cari <Curves> dan klik.

Tekan butang muat turun dan klik <Red> untuk menghasilkan curves merah. Kemudian klik <Green> untuk menghasikan curves hijau.


Dah siap tu, klik anak panah yang kat bawah sebelah kiri. (Anak panah tu menghala ke kiri jugak).

3. Bila klik anak panah tu, dia kembali ke menu Adjustment kan. Kemudian, klik pada <Color Balance>. Ikut setting di bawah.

Pastikan, set Blending mode kepada Color 100%.


Dah siap tu, klik anak panah yang kat bawah sebelah kiri. (Anak panah tu menghala ke kiri jugak).

4. Melalui Adjustment lagi, cari dan klik <Channel Mixer>. Ikut semua setting di bawah.



Dah siap tu, klik anak panah yang kat bawah sebelah kiri. (Anak panah tu menghala ke kiri jugak).

5. Cari dan klik <Selective Color>.
Adjust ikut semua ni :
Reds : 0,0,0,100
Yellows : -55,58,-34,-25
Greens : -85,100,-76,-25
Neutrals : -8,7,-10,2
Blacks : 57,88,100,22

6. Melalui Adjustment lagi, cari dan klik <Curves Layer> yang baru. Ikut semua setting di bawah. Pastikan gambar yang terhasil adalah cerah pada bahagian muka dan background.

 7. Siap... Boleh la ni....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...